Het warme geluid van dobbelstenen op tafel, het strategische geschuif van speelstukken, de vreugde van een onverwachte overwinning: er is iets magisch aan het delen van gezelschapsspellen met familie, vooral wanneer deze familieleden ouderen zijn. In een tijd waarin technologie ons snelheid en gemak heeft gebracht, herinnert het gezamenlijke spelen aan tafel ons aan de waarde van langzame, betekenisvolle momenten. Maar waarom zijn spelletjes voor ouderen zo'n fijn en nuttig tijdverdrijf?
Gezondheidsvoordelen van gezelschapsspellen voor ouderen
- Spelletjes stimuleren sociale interactie, een sleutel tot welzijn: Het is bewezen dat sociale interactie cruciaal is voor het welzijn van ouderen. Door gezelschapsspellen te spelen, zoals Rummikub, domino, ganzenbord, Mens erger je niet, ontstaan waardevolle momenten van verbinding en vriendschap. Regelmatig samenkomen voorkomt isolatie en eenzaamheid. Deze spelletjes bieden niet alleen de gelegenheid om te lachen en plezier te hebben, maar ook om elkaar beter te leren kennen. In de gouden jaren zorgen deze interacties voor een gevoel van continuïteit en diepgewortelde vriendschappen.
- Spelen oefent het brein: scherp tot op late leeftijd: "De juiste kaarten spelen" houdt niet alleen de kaarten in het spel, maar ook de geest scherp. Gezelschapsspellen kunnen het kortetermijn- én langetermijngeheugen verbeteren. Ouderen die regelmatig kaartspellen spelen, vertonen vaak verbeteringen in geheugen en cognitieve functies. Dit soort mentale oefeningen is essentieel om de geest actief en alert te houden.
- Spelletjes verminderen de kans op cognitieve achteruitgang: Onderzoek heeft aangetoond dat bordspellen de vorming van herinneringen kunnen bevorderen en cognitieve vaardigheden kunnen stimuleren. Volgens een studie gepubliceerd in de British Medical Journal was het risico op dementie 15 procent lager bij mensen die regelmatig bordspellen speelden in vergelijking met degenen die dat niet deden. Een langetermijnstudie ontdekte ook dat frequente spelers een hoger cognitief functioneringsniveau hadden op 70-jarige leeftijd en minder cognitieve achteruitgang vertoonden.
- Bordspellen creëren fijne herinneringen: Een van de bijwerkingen van bordspellen is een afname van stress en een toename van geluk. Spelen stimuleert de afgifte van endorfines, de natuurlijke "feel-good" chemicaliën van het lichaam. Deze "gelukshormonen" hebben de kracht om zowel bewuste als onbewuste geestfuncties te verbeteren, waardoor iemand zich vrolijk, medelevend en uiteindelijk tevreden voelt. Een specifieke studie over de effecten van legpuzzels voor ouderen ontdekte zelfs dat het reguleren van verontrustende emoties via puzzelen chronische stress kan voorkomen.
- Fysieke activiteit en beweging: spelend fit blijven: er zijn veel spellen die binnen of aan tafel gespeeld kunnen worden die fysieke interactie vragen, zoals sjoelen, Japans biljart of pallina. Deze spellen helpen ouderen om balans, rekbaarheid, kracht, coördinatie en reflexen te verbeteren vanwege de snelle besluitvorming en actie tijdens het spel. Veel traditionele spellen zijn nu in levensgroot formaat beschikbaar! Deze levensgrote spellen bevorderen lichamelijke activiteit, omdat ze volledige lichaamsbeweging vereisen en ieders onverdeelde aandacht opeisen. Dit zijn niet zomaar gewone bordspellen; dit zijn kansen om fysiek actief te blijven terwijl je geniet van het gezelschap van anderen.
Het spelen van gezelschapsspellen is niet alleen een bron van amusement; het is een heilzame activiteit die het lichaam en de geest in vorm houdt, terwijl het ook waardevolle sociale banden smeedt. Dus waar wacht je nog op? Haal die dobbelstenen tevoorschijn, schud het bord en laat het spel maar beginnen! Faites vos jeux...
Bekijk hier ons artikel met de 9 leukste gezelschapspelletjes om met oma en opa te spelen.